Reglementarile tehnice in vigoare privind constructiile stabilesc cerintele minime pe care trebuie sa le indeplineasca cladirile, indiferent daca este vorba de constructii noi sau de renovari. Acestea includ anumiti parametri de rezistenta termica pentru anvelopa cladirii, care obliga la alegerea unor produse izolante foarte eficiente.
Grosimile necesare ale fiecarui material pentru a respecta izolatia minima vor tine cont de amplasarea casei, de puntile termice, de transmitanta cavitatilor sau de alte particularitati ale anvelopei.
Sistemele poliuretanice in constructii se obtin prin reactia chimica dintre un diizocianat si un poliol, care, in functie de combinatia cu alte substante si/sau materiale, dobandesc proprietati foarte apreciate si versatile, precum rezistenta ridicata, flexibilitatea, rigiditatea sau izolarea.
In special, datorita proprietatilor sale izolatoare foarte eficiente, este unul dintre materialele disponibile pe piata care ofera cea mai buna rezistenta termica cu o crestere minima a grosimii. Acest lucru inseamna ca, indiferent de aplicatie, sistemele din poliuretan sunt din ce in ce mai mult utilizate in constructia de cladiri.
Caracteristicile poliuretanului
Grosime optima in functie de nevoile de izolare
Cunoasterea nevoilor de izolare a cladirii este esentiala pentru a imbunatati eficienta energetica a cladirii si pentru ca aceasta sa utilizeze mai inteligent energia. Prin urmare, proiectarea anvelopei acestora cu grosimea optima a izolatiei este cea mai buna strategie pentru a obtine cele mai mari beneficii la cel mai mic cost.
Grosimea optima a poliuretanului poate varia in functie de zona geografica in care se afla cladirea, astfel incat va fi necesar sa se verifice reglementarile tehnice in materie de constructii pentru a utiliza valorile corespunzatoare.
Controlul calitatii
Calitatea poliuretanului pulverizat si injectat este standardizata prin standardele europene UNE-EN 14315 si UNE-EN 14318, fiind obligatorie in intreaga Uniune Europeana incepand cu 1 noiembrie 2014. Aceste standarde includ specificatiile atat ale sistemelor inainte de instalare, cat si ale spumei odata instalate.
Adeziune
Spuma poliuretanica pulverizata are o aderenta excelenta la substraturi consistente, curate si uscate si, in general, la toate materialele utilizate in constructia cladirilor. Nu trebuie uitat ca spuma poliuretanica a fost descoperita in cadrul cercetarilor asupra unui tip de adeziv.
Aderenta altor materiale la poliuretan poate fi crescuta la nevoie, fie fizic, prin zgarierea suprafetei, fie chimic, prin utilizarea unui grund.
Conductivitate termica
Sistemele din poliuretan sunt unul dintre materialele de pe piata care ofera cea mai buna izolare termica cu grosime minima. Aceasta caracteristica este posibila datorita conductivitatii termice scazute a poliuretanului, deoarece, desi diferentele dintre nivelurile de conductivitate termica dintre polistiren (extrudat si expandat), vata minerala si sistemele poliuretanice sunt teoretic de doar cateva zecimi pe hartie, in aplicarea lor pe santier, aceste zecimale pot insemna o diferenta de 3-4 cm de grosime pentru a obtine aceeasi eficienta energetica a anvelopei.